Soms krijg je de mooie momenten in je schoot geworpen. Via Kyonne hoorde ik dat Carrie nog de allerlaatste kaarten voor die unieke eetervaring op Vuurtoreneiland had weten te confisqueren. “Wil je mee?” vroeg ze. “ja natuurlijk!” was mijn antwoord. Zo’n kans laat je niet aan je voorbij gaan! De kaarten waren al heel snel uitverkocht. Als zoiets in het Amsterdamse rondwaart moet je er snel bij zijn. Het helpt dus als je als foodie buiten de stadsgrenzen een gelijkgestemde Amsterdammer kent.

En een bijzondere ervaring was het. Nu Wendy en ik met Carte Blanche gestart zijn gaat mijn interesse nog meer uit naar alles wat met Popup en food te maken heeft. Natuurlijk speelt design daarbij ook nog een belangrijke rol. En dit is een project om je vingers bij af te likken. Even buiten Amsterdam bij Durgerdam ligt in het Markermeer een klein eilandje. Er is niet veel meer dan een vervallen fort, ruige natuur, wat wilde schapen en (zoals de naam al zegt) een vuurtoren. Dit is de plek waar speciaal voor deze zomer een glazen bouwwerk werd neergezet voor het Zomerrestaurant.

Vuurtoreneiland2Vuurtoreneiland3Vuurtoreneiland5

Staatsbosbeheer is eigenaar van dit eiland maar wilden dit culturele erfgoed graag openstellen voor publiek. Omdat het fort ook toe is aan een opknapbeurt kozen ze in een aanbesteding voor dit plan van Sander Overeinder en Brian Boswijk die de plek pachten om zo het eiland op te knappen en beleefbaar te maken. Door het kleinschalig en duurzaam te maken blijft het karakter van het eiland voelbaar. Naast dit mooie zomerrestaurant zijn er nog meer plannen voor het eiland, allemaal gericht op die beleving van de omgeving.

Met het veer

Om er te komen, zal je moeten varen. En dat maakt de ervaring alleen maar mooier. Die avond hadden we prachtig weer. We stapten aan boord van een mooie historische veerboot en namen plaats in de zon op het bovendek. In een uurtje voeren we naar het eiland. Na zo’n uurtje varen ben je los van het drukke dagelijkse en heb je het idee alsof je even op vakantie bent. We meerden aan en kregen even de tijd om over het eiland te struinen en het gebouwtje van alle kanten te bewonderen.

En dat gebouwtje in het wild is een mooi klein stukje architectuur. Opgebouwd uit hout, glas en zeil. Zodat je aan alle kanten vrij uitzicht hebt over het markermeer en de ondergaande zon. Zo beleef je de natuur terwijl je geniet van een mooie maal. Op de website van het zomerrestaurant staat een visueel verslag van de opbouw van het gebouw

Vuurtoreneiland6 Vuurtoreneiland4

Uiteraard kwamen we er ook om te eten. Er wordt een table d’hôte menu geserveerd. Er is geen keuze dus, maar dat geeft het restaurant ook de mogelijkheid om met dagverse producten te werken. Er wordt puur gekookt met traditionele bereidingswijzen. Fermenteren, pekelen, wecken, inmaken, roken en roosteren. Met de nadruk op duurzaamheid en gebruik van kop tot staart.

traditioneel en toch spannend

We startten met een mooi plankje met ingelegde groenten en piccalilly, huisgemaakte paté, een rolmops, gekarnde boter en ricotta met palmkool en amandel. Mooie introductie, alles zelfgemaakt. Om door te gaan met een voorgerechtje van sardine, venkel, rabarber, dille en prei. Mooi gebruik van de rabarber ook. Kom het toch vaak alleen in zoete gerechten tegen. Als hoofdgerecht werd kalfsnek en kalfstong met koolrabi, andijvie, spelt en verveine geserveerd. De licht bittere smaken vormden een mooie tegenhanger met het zoetere vlees. En toe een mooi dessertje van griesmeel met een beetje muntsorbet, kers en ruwe koffie. Uitdagende smaakcombinaties worden niet gemijd. Smakelijke verrassing.

Vuurtoreneiland7

 

Vuurtoreneiland8Vuurtoreneiland11Vuurtoreneiland9Vuurtoreneiland13

Voldaan nemen we afscheid van deze fijne plek in dit mooie stukje natuur. We kijken nog één keer over het Markermeer en stappen weer aan boord van de veerboot. Met nog een laatste espresso worden we teruggevaren naar Amsterdam. Het Zomerrestaurant staat er volgens de plannen volgend jaar weer en er zijn plannen voor de winter. Ik kom terug!

Mocht je willen gaan. Helaas zit het zomerrestaurant voor dit jaar helemaal vol. Maar met mooi weer hebben ze wat extra plaatsen. Op dezelfde dag te reserveren.

vuurtoreneiland.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>