Een paar maanden terug mailde één van de mannen van VISSCH me, dat ze bezig waren met een nieuw culinair festival in de haven van Scheveningen. Hij vroeg mijn mening over het idee en de stijl. Enthousiast was ik, maar ik sloeg me ook voor mijn kop. Want ik liep al heel lang met hetzelfde idee rond. Dit is namelijk wat Den Haag en Scheveningen miste. Een culinair festival! En een stad aan zee moet natuurlijk vis serveren! Een idee dat dus ook bij de mannen van VISSCH leefde en zij zijn er kordaat mee aan de slag gegaan! Nou ja, beetje een gemiste kans Birgit! Maar mooi dat het er nu dan ook echt zou komen!

Nieuwsgierig toog ik naar de haven. Natuurlijk met de nodige verwachtingen. Eerder had ik al het programma bestudeerd en dat zag er goed uit. Naast een selectie aan restaurants is er ook een leuk zijprogramma rondom de Scheveningse visserij en de zee. Wat cultuur, wat natuur, wat live muziek. Het beloofde wat! Deze eerste editie van VISSCH stond gepland tijdens de 48 uur van Den Haag. De start van het cultuurjaar met de uitmarkt en de museumnacht. Gedurfd! Want er was zoveel in de stad te beleven. Maar het was prachtig weer en dus viel het bezoekersaantal zeker niet tegen.

VISSCH2

VISSCH11

VISSCH10

Waar was de vis?

VISSCH heeft als doel om Scheveningse vis weer prominent op de kaart te zetten. Zoals ze zelf zeggen: Het culinaire visfestival VISSCH plaatst de visserij in dit nieuwe perspectief en laat bezoekers ervaren wat Scheveningse vis is. En daarin speelt de visbeleving een belangrijke rol. En die visbeleving (wat een woord!), dat is nu juist wat ik een beetje miste!

De locatie was prachtig. Het festival was op de kop van de Eerste Binnenhaven. Uitzicht op de viskotters en de loodsen. Mooi decor! In dit decor is er genoeg ruimte voor de 7 restaurants en horecagelegenheden. Maar hoe kon ik nou aan een rijtje (sjiek) ingerichte partytenten  zien dat het hier om een visfestival gaat, behalve dan op de menukaart? Ik zag geen vis! Waar waren de vitrines met ijs waarin de verse vis uitgestald ligt zodat de langslopende eter trek krijgt? Waar waren de kleine kraampjes om even snel een haring te happen of desnoods een simpel lekkerbekkie te eten? En de kookdemonstraties? De inmakers? De rokerijen? Toegegeven, er was een meneer die in een uithoek van het terrein voordeed hoe je een schol kan fileren, maar dat is wel een beetje karig voor de echte kookliefhebbers. In het randprogramma waren een aantal lezingen opgenomen, maar niets culinairs. Iets dat ik bij een culinair festival wel zou verwachten.

Ik had graag de experts aan het werk gezien. De chefs, maar de keukens van de restaurants zaten achterin de tent, verstopt achter het meubilair en de bloemstukken, waardoor je weinig mee krijgt van de bedrijvigheid en de bereiding van vis. Het was luxe ingestoken, gericht op restaurantbezoekers en dat is juist waardoor ik het authentieke rauwe randje van de Scheveningse haven mis.

VISSCH5

VISSCH9

Maar we kwamen om te eten…

Genoeg geneuzel dus, want natuurlijk heb ik er heerlijk gegeten en daar gaat het om! Aan culinaire kwaliteit zeker geen gebrek! We proefden bij verschillende restaurants wat gerechtjes. Het festival geeft de restaurants een mooie mogelijkheid om de bezoekers te laten zien wat Scheveningen culinair te bieden heeft. Uitblinkers waren voor mij At Sea en verrassend genoeg strandclub Patagonia.

At Sea, al één van mijn favoriete restaurants in Den Haag, serveerde ons een heerlijke crabcake. De volle, licht vettige smaak mooi in balans door het zurige van het schuim van piccalily en ingelegde augurk. Het tweede gerechtje was een superverse gemarineerde tonijn op krokant brique deeg.

VISSCH1

VISSCH3

Ik had nog niet eerder het genoegen om bij Patagonia te eten. Maar dat ga ik hierna zeker doen. Misschien wel een kandidaat voor mijn serie Haagse zomer. De inrichting van hun tent sprong er dit keer positief uit. Losjes, vintage met een strandgevoel. We kozen voor de Oester. Een creuse met gecarameliseerde limoen en Argentijnse chimichuri. Die chimichuri vond ik eigenlijk iets te overheersend voor een mooie oester. Wat me doet terugkomen was de kleurrijke Ceviche van makreel met gele cerise, avocado, shiso purper en grapefruit. Puur gerechtje, goed op smaak. Net iets te weinig. zeker voor het aantal parels (betaalmiddel op VISSCH). Patagonia was aardig aan de prijs zeker in vergelijking met de restaurants die op een wat hoger niveau kookten.

VISSCH12

VISSCH6

VISSCH7

Bij Het Gouden Kalf was ik nieuwsgierig naar het buikspek met zwarte sesam, krombekken in het zuur en gepocheerde coquille met witlof. Interessante smaakcombinatie. Jammer dat het buikspek wat te droog was. Ook de langoustine van de plancha met een heldere gelei van westlandse tomaat, salade van waterkers, pecorino en gebrand broodkruim toont creativiteit, maar de langoustine werd een beetje overheerst door de tomatengelei.

Volgend jaar meer VISSCH!

Ik begrijp heel goed dat zo’n eerste festival een hoop geregel en compromissen sluiten is. Mijn punten van kritiek zijn dus vooral stimulerend bedoeld. Ik vind het initiatief namelijk geweldig en hoop dus op nog een editie. Dit keer met iets meer dat stoere rauwe randje. En met nog meer vis! Niet alleen op de menukaart dus.

Daarnaast lag de focus nu erg op Scheveningen. Begrijpelijk, maar we hebben een aantal geweldige (sterren) restaurants in Den Haag. Ik hoop dus op een editie met Han Ting Cuisine, Calla’s en Seinpost (reken ik Niven voor het gemak ook even bij Den Haag). Het moet grootser! Den Haag en Scheveningen moeten culinair op de kaart. Met VISSCH!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>