Glazen voor rood en glazen voor wit. Misschien nog een bourgogneglas, en een flûte voor mousserend, zo staat het bij veel van ons in de kast. Dat idee moest maar eens op de schop, zo vond vinoloog Barbara Verbeek toen de glasmakers van Royal Leerdam haar vorig jaar vroegen het perfecte wijnglas te ontwerpen. Zo ontstond de Expert’s Collection.

De vorm van een glas heeft veel invloed op hoe de wijn zich ontwikkelt en daarmee hoe je hem ruikt en proeft. Om die reden zou je eigenlijk elke wijn z’n eigen glas moeten geven. Barbara dacht na over de meestgedronken druivenrassen en deelde ze vervolgens in vijf types. licht & fris, fruitig en soepel, vol & rijp, krachtig & kruidig en een lady coupe voor mousserende wijnen.

_PSL3334-bewerkt

_PSL3355

_PSL3448-bewerkt

_PSL3413

Na een indrukwekkende rondleiding door de glasfabriek van Royal Leerdam (inmiddels onderdeel van Libbey Holland) mocht ik tijdens de glasproeverij die invloed zelf ervaren. We startten met een mousserende wijn. Hiervoor is een elegante lady coupe ontworpen. In tegenstelling tot de flûte die ernaast werd ingeschonken, waren de aroma’s in de coupe beter te ruiken, was de mouse breder in de mond en minder hard. Ook komt de wijn anders je mond binnen zodat je het als wat zoeter ervaart.

Bijzonder was dat de kleur van de wijn uiteindelijk niet dicteert in welk glas het het best geschonken kan worden. Zo werd steeds dezelfde wijn in de 4 verschillende glazen geschonken en kwamen we tot de conclusie dat een volle viognier zich het best ontwikkelde in het grotere Vol & Rijp glas terwijl de lichte, jonge Merlot beter in het kleinere Fruitig & Soepel glas geschonken kon worden. De verschillen waren opmerkelijk. Zo werd de Viognier in het kleinste glas bitter en zurig. Terwijl het in het grootste glas log en alcoholisch werd. Duidelijk was ook dat de Merlot niet in een groot glas geschonken kon worden omdat de wijn zich dan veel te veel opende en alle lelijke kenmerken naar voren kwamen.

_PSL3310

_PSL3484

Dat het glas zo’n invloed heeft op de wijn, betekent ook dat je een wijn zou kunnen sturen. Uiteindelijk is het toch ook een kwestie van voorkeur. De keuze van het glas is daarmee niet goed of fout. als je een liefhebber van frisse wijnen bent zal je misschien bij een viognier eerder voor iets kleiner glas kiezen. Zo zou je ook bepaalde tonen in een wijn kunnen onderdrukken of juist expressiever naar voren laten komen bij een bepaalde gerechten.

De glazen zien er mooi en elegant uit. Maar de vorm is puur ontworpen op smaakbeleving. Goed voorbeeld van form follows funtion. Het materiaal is soda-lime, daarmee is het ook nog eens duurzaam en gezond. De bolle mondrand is vervangen door een laser gesneden fijne rand. Voor een luxere drinkervaring. Een goed betaalbaar alternatief voor kristal.

Zelf de verschillen ervaren? Barbara geeft samen met Het Wijntheater glasproeverijen.

De glaslijn is vanaf september dit jaar verkrijgbaar bij Bol.com, V&D en Blokker. Verkoopprijs €19,99 per doos van 4 stuks.

 

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>