My goodness wat was het druk gister bij de Rollende Keukens op het Westergasfabriek in Amsterdam! Ik bezoek het elk jaar wel een keer. Omdat het concept van buiten lekker eten, grappig gestylde foodtrucks en een ontspannen sfeertje zo fijn vind. Maar ontspannen was het gister niet bepaald. Dat je een beetje de behoefte voelt om te vluchten. Nu kan je zeggen: dan moet je niet op de laatste dag gaan terwijl het ook nog eens prachtig weer is. Eens, maar toch…

Kan me nog herinneren dat een paar jaar terug nog zo’n 8 tot 10 trucks en standjes in een kringetje op een veldje stonden. Nu lijkt de foodtruck business wel geëxplodeerd. Het is een vette hype. De foodtruck mensen van het eerste uur schudden soms meewarig hun hoofd bij nieuwelingen die denken even snel geld te kunnen verdienen. Dat het heel hard werken is, met gevoel en enthousiasme voor goed eten dat wordt even over het hoofd gezien. Laat staan dat er nagedacht wordt over het ingewikkelde vergunningensysteem en dat je met zo’n explosieve groei van het aantal foodtrucks je elkaar de tent uit concureert.

RolKeu8RolKeu6

Van tosti’s tot oesters

Maar terug naar de Rollende Keukens, want het blijft een fijn concept! Tientallen foodtruckers met divers aanbod. Vlees is prominent aanwezig. Veel van de grill en smokers en grote stukken vlees boven open vuur. Het blijft spectaculair om te zien en het is ook een duidelijke trend. Maar ook voor de vegetariër is genoeg te krijgen. Verder zijn er de busjes met koffie, baksels en crêpes. Veel foodtruck profileren zich met hoge kwaliteit en duurzame ingrédienten maar ook simpele vreettentjes zijn er te vinden. Kortom, voor ieder wat wils. Moeilijk een keuze te maken. Uiteindelijk kwamen we bij Smokey Goodness terecht voor een mooi bordje Best of pig. Pulled pork, langzaam gegaard buikspek en zeer smakelijke spareribs. Genoeg varken gegeten voor een week.

RolKeu2

RolKeu9

Maar dit jaar was waarschijnlijk wel mijn laatste jaar dat ik als enthousiaste foodie naar Rollende keukens ging. Althans, die in Amsterdam. De redenen? De eerste heb ik al genoemd. Te druk. Als ik echt wil genieten van lekker eten en mijn omgeving dan wil ik niet met een bordje een klein puntje van een tafeltje vinden om bij te staan en dan alleen maar tegen ruggen van mensen aankijken. Geen uitzicht op al die leuke foodtrucks, maar echt alleen maar massa. Begrijp me goed, ik hou van gezellige drukte, maar dit werd ook mij een beetje te veel.

Publiek

Tweede reden (hoewel een wat persoonlijkere) was het publiek. Misschien kwam het omdat het de laatste dag was en zondag, maar het leek of half jong, wannabe-hipster en studentikoos Amsterdam rechtstreeks na het stappen was doorgerold naar de Westergasfabriek. Nou is dat natuurlijk flauw om als reden te gebruiken, maar ik hou van events met een gemelleerd gezelschap. Waar oud, jong en kind door elkaar lopen. Een event met een eenzijdige samenstelling schrikt andere groepen af en zeker voor een foodevent wil je, naar mijn mening, een brede doelgroep trekken. Dat garandeert toch ook het voortbestaan van je event. Niet het soort publiek dat bij de volgende hype weer vertrekt.

RolKeu4RolKeu3

Misschien komt het ook omdat het een gratis event is. Logisch, denk je. Waarom zou je entreegeld gaan vragen op een event dat juist heel erg uitgaat van het idee van vrijheid en spontaniteit? Tja, het is wat dubbel, maar ga even mee in het idee. Nu trek je mensen die vooral komen om te drinken en misschien nog ergens een goedkope hamburger pakken. Ze komen niet echt voor de food maar vooral voor elkaar. En de Rollende Keukens is dan een leuke ambiance. En dat is natuurlijk helemaal prima, maar wil je als foodenthousiast kunnen genieten, dan wil je misschien ook wat ruimte of een tafeltje en een beetje om je heen kunnen kijken. Ook echt even de rust om een keuze te maken uit al het lekkers en de koks aan het werk kunnen zien. De foodie is bereid om die kleine entree te betalen. En als foodtrucker wil je toch juist ook mensen die waarderen wat je maakt?

Daarnaast kan je van dat kleine entreegeld wellicht ook een schoonmaakploeg inhuren. Want tjeesus wat een bende was het! Naast dat sommige bezoekers hun rotzooi gewoon op de grond gooien kwamen we regelmatige overvolle tafels tegen waar de zooi in lagen opgestapeld was. 

RolKeu5

Trek verder

Eigenlijk vroeg ik het me vorig jaar al af. Waarom is de Rollende Keukens niet veel eerder landelijk gegaan? Het zijn toch mobiele keukens? Die zitten toch juist niet vast aan Amsterdam? Zo verdeel je het publiek wat. De enthousiastelingen komen toch wel! Gelukkig wordt dat nu ook al werkelijkheid. Eerder was er al Rrrrollend Leiden en komende week 6 t/m 9 juni is er Trek in Utrecht. En andere steden zullen snel volgen (Westbroekpark zou toch een prachtige plek zijn, toch? beste Hagenaars?). Voor mij was dit dus de laatste Rollende Keukens in Amsterdam. Het concept blijft goed maar ik ga maar eens in een andere stad kijken om ook weer echt te kunnen genieten van juist het vrije leven en lekker eten wat de foodtrucks serveren.

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>