Ze zeggen wel Meedoen is belangrijker dan winnen en dat is zeker waar. Zo zijn Alexandra en ik ook begonnen aan ons Rijks Studio Award avontuur. We zagen het als een mogelijkheid om vrij werk te maken met een mooie inspiratiebron. Een nieuwe creatieve uitdaging. Maar we moeten zeggen, winnen is toch ook best lekker ;-). Bijzonder trots zijn we op onze tweede prijs bij de Rijks Studio Award. In het vorige blog beschreef ik dat al. En ik wil het eindresultaat dan ook graag met jullie delen. Onderaan het blog vind je een PDF die je kan downloaden om de volledige presentatie te bekijken en te lezen. Hierin staan ook de ingrediëntenlijsten en inspiratiebeelden.

Het concept ligt in handen van Alexandra Schijf en mij. Ik maakte het ontwerp. Alexandra deed de styling. De prachtige fotografie is het werk van Simone van den Berg en Fenneke van der Aa schreef de teksten. Hierna neemt Fenneke van der Aa het tekstueel dan ook van mij over. Zij heeft ons concept namelijk zo helder en beeldend beschreven.

Concept

Wie aan het Rijksmuseum denkt, denkt aan de Hollandse 17de eeuw. En niet voor niets: het museum herbergt een grootse collectie topstukken uit de glorie van de Gouden Eeuw. Het is een periode waarin de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden aan haar absolute hoogtepunt staat op het gebied van handel, wetenschap en kunsten. Het is de eeuw van Rembrandt, en van de VOC; een opwindende tijd vol innovatie, rijkdom en nieuwe geuren en smaken. Dat wordt allemaal weerspiegeld in de prachtige collectie van het Rijksmuseum. Daardoor is het Rijksmuseum niet ‘slechts’ een plek waar kunst wordt behouden en geconserveerd, maar een plek waar de vaderlandse geschiedenis behouden en tastbaar wordt.

Stilleven
Rijks Conserven gaan uit van het Hollandse stilleven uit die roemruchte 17de eeuw. Deze werken vatten immers perfect de Gouden Eeuw samen. Juist op stillevens konden Hollandse schilders hun kennis en kunde tonen, vooral in de detaillering, in de weergave van texturen en in de realistische lichteffecten. Tegelijk tonen de werken de rijkdom van de Hollanders en de vruchten van hun verre reizen: zilveren bestek, fijn linnen, exotisch fruit en luxueuze specerijen. Het zijn pronkstukken vol symboliek, die een belangrijk deel van onze vaderlandse geschiedenis weergeven.

Schilderijen-Rijks-Conserven

Conserveren
De stillevens van de 17de eeuw zijn vaak ook vanitas-taferelen; schilderijen waarin we worden gewezen op de tijdelijkheid van ons aardse bestaan. Het Rijksmuseum doet alles om die beelden, die juist de kijker vragen zich te richten op het eeuwige leven, te behouden en te conserveren. Ook Rijks Conserven richten zich op dit behoud. Het zijn expliciet conserven; speciaal ontwikkeld om lang te bewaren. Het zijn dan ook géén producten die koeling vereisen of die snel over datum zijn.

Rijks-Conserven5

Rijks-Conserven2

Smaken
Rijks Conserven verbinden geschiedenis, kunst en mensen op simpele, maar innovatieve wijze: door bijzondere smaken uit het verleden te vertalen naar het nu. Van een afgebeelde krab met olijven is een krabspread met olijfolie gemaakt. Een afgebeelde varkenskop wordt nu een droge worst met de typische VOC-smaken foelie en nootmuskaat. Van exotische vruchten maken we siroop, met opnieuw typische VOC-specerijen – dit keer kruidnagel en kaneel. En wat destijds misschien aardbeziemoes of wrongel werd, wordt nu aardbeienjam met kruidige korenwijn, en curd met steranijs. Telkens kwalitatieve producten met authentieke smaken uit de Gouden Eeuw.

Rijks-Conserven6

Rijks-Conserven4

Rijks-Conserven7

Presentatie
Producten van Rijks Conserven tonen duidelijk hun inspiratiebron; elk etiket toont het meesterwerk uit het Rijksmuseum en draagt in haar titel de voornaam van de schilder van dat werk. Dat maakt de ervaring nog persoonlijker, als het proeven van het smakenpalet van de stillevenschilder. In de presentatie worden Rijks Conserven daarnaast terug in hun oorspronkelijke omgeving als ingrediënt gefotografeerd: precies volgens de gebruikte compositie, het gebruikte kleurenpalet en de gebruikte belichting. In een snelle oogopslag lijken Rijks Conserven zo zelf al oorspronkelijke schilderijen. Maar wie beter kijkt, ziet dat ze juist een ode zijn aan die 17de-eeuwse meesterwerken.

Meer Rijksconserven
We starten met vijf Rijks Conserven, maar de lijn is makkelijk uit te breiden.
Denk aan:

Stilleven met haas en zwarte haan,
Cornelis Lelienbergh, 1659
Rijks Conserven: Cornelis’ Hazenpaté

Stilleven met roemer, fluit, aarden kruik en pijpen,
Jan Jansz. van de Velde (III), 1651
Rijks Conserven: Jans gerookte oester -aangemaakt met citroen en olijfolie

Rijks
Samen met de chefs van Rijks®, Joris Bijdendijk,
Jos Timmer en Wim de Beer, kunnen nieuwe Rijks Conserven worden ontwikkeld. Ook kunnen de wisselende internationale gastkoks van Rijks® speciale edities van Rijks Conserven bedenken. Zo blijft de bezoeker telkens terugkomen bij het Rijksmuseum voor die bijzondere smaken uit het verleden.

Wil je de hele presentatie zien die we inzonden voor de Rijks Studio Award? Download dan de PDF hieronder. Leuk om te zien welke schilderijen ons hebben geïnspireerd. De ingrediëntenlijsten van de conserven staan er in en nog wat mooie extra beelden. 


© Rijks Conserven, Birgitta van Langeveld, Alexandra Schijf, Simone van den Berg, Fenneke van der Aa – All rights reserved


 • Miriam van der Meer
  http://www.roomservice13.blogspot.nl

  Hoi Brigitta en/of Alexandra,
  Hoe tof jullie inzending voor de Rijks-awards. (Wat mij betreft hadden jullie 1ste geworden…) Ik vind het zo bijzonder dat ik het niet kon nalaten een blogbericht over jullie Rijks Conserven te schrijven. Hoop dat dat oké is (zo niet, dan verwijder ik hem direct). Hoor het graag.
  Keep up the good work! Miriam

  April 28th, 2015 10:56
  Reply
  01
  • Birgitta
   http://www.birgittavanlangeveld.nl

   Dank je Miriam! Mooi compliment en leuk dat je over ons wilt schrijven. :-)

   April 28th, 2015 11:14
   Reply
   02
 • Angelique Ketelaar

  Jeeeeh wat leuk!

  April 30th, 2015 17:33
  Reply
  03
  • Birgitta
   http://www.birgittavanlangeveld.nl

   Dank Angelique! :-)

   April 30th, 2015 17:41
   Reply
   04
 • Cristel Lit

  Goed gedaan Bir, complimenten!

  May 4th, 2015 8:20
  Reply
  05
  • Birgitta
   http://www.birgittavanlangeveld.nl

   Dank Crissy :-)

   May 4th, 2015 9:07
   Reply
   06

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>