We hadden geen mooiere dag kunnen wensen voor de lancering van Carte Blanche. Volop zon, weinig wind. Precies de juiste omstandigheden voor onze Pop-up lunch aan dek van de Jolie in Zaandam.

Voor dit eerste pilot-event sloten we aan bij Restaurant Day. Een mooi platform. Want op die dag zouden er wereldwijd pop-up en huiskamerrestaurantjes opduiken om gezamenlijk te genieten van goed eten in leuk gezelschap. We houden van dit soort initiatieven. Het sluit aan bij onze ideeën over creativiteit en daadkracht. Gewoon mooie plannen realiseren!

SurfTurf1

Carte Blanche wil de verhalen vertellen over het eten op je bord. Dat doen we niet alleen door lekker eten en drinken te serveren, maar we ondersteunen dat door design en beleving. Voor elke Pop-up bedenken we een thema. Dat kan zijn geïnspireerd door een bijzondere locatie. Dit keer was dat makkelijk. We zijn bootjesmensen. Dus de eerste locatie werd natuurlijk het mooie woonschip van Wendy en Bas. Het verbouwde voormalige vrachtschip De Jolie. Het thema vloeide daar automatisch uit voort. Surf & Turf. Water en land. 

Surf en Turf vindt z’n oorsprong in in de Amerikaanse keuken. ‘Surf’ staat daar voor kreeft of garnalen en ‘turf’ staat voor steak. Het gerecht ontstond ergens in de jaren zestig en werd gezien als een typisch statusverhogend gerecht voor de midden klasse. Tegenwoordig wordt er wat vrijer omgegaan met de term ‘Surf en Turf’. Bij ons stond er natuurlijk geen steak en kreeft op het menu. Dat zou wat te voor de hand liggen.

Op basis van dit thema zijn we gaan ontwerpen en plannen. Er werd een stijl ontworpen voor dit thema. We hebben een menu samengesteld. Elke gang vertelt een verhaal dat we visueel ondersteunden met ontworpen placemats. Er werden mooie wijnen uitgezocht bij de gerechten. Servies werd bij elkaar gezocht. Recepten getest. Boodschappen gedaan.

En zaterdag 17 mei was het dan zover. Op het dek zetten we een hele lange tafel neer. In de zon, met uitzicht op het water en de boten om ons heen. De tafel werd gedekt en aangekleed met kleine Carte Blanche details. Wendy bereidde zich voor op haar rol als gastvrouw. Ik dook vast de keuken in. Klaar voor onze gasten.

CB-1705-46

SurfTurf2

Het menu.

We ontvingen de gasten met een glas Vinho Verde met een licht sprankeltje. Deze wijn pastte heel mooi bij de amuse van gravadlax met een turfachtige whiskey en bruine suiker op een salade van appel, rode ui en dille. Gravadlax betekent leterlijk “begraven zalm”. Onze gasten moesten daarom hun amuse eerst even uitgraven voor ze ervan konden genieten.

Voor het voorgerecht serveerden we eend. Deze vogel leeft op het land en in het water. Aan onze gasten om de eendjes te voeren. Ze kregen een papieren zakje met brood (croutons) en een groene salade met sinaasappel, pistachenoten en gedroogde abrikozen met een dressing van yuzu. Nadat ze de croutons over de salade strooiden, kwamen de schalen met de huisgerookte eendenborst aangesneld. Eendjes komen altijd op het brood af. ;-) Wijn: Porta da Calada, Herdade Dacalada, Portugal

Voor het hoofdgerecht kozen we de combinatie van vlees en vis en maakten inzichtelijk wat de verhoudingen land en water in het gerecht waren. We serveerden een op de huid gebakken kabeljauw in een bouillon met chorizo, vongole, kikkererwten en spinazie. Wijn: Son Caló, Miquel Oliver, Mallorca

En een menu moet goed afgesloten worden. Daarom een heel Hollands nagerechtje passend in het seizoen. Hangop met vanille en citroen, geserveerd met rabarberjam met rozenwater en kardamom. En hoe Hollands het ook is. We halen veel van onze ingrediënten van ver over zee. We verbeeldden die reis die de ingrediënten aflegden en serveerden de jam in papieren bootjes op een zee van hangop. Voor de wijnkeuze maakten we het Marthijn (onze wijnleverancier) moeilijk. Want zuivel en wijn is vrijwel “kansloos” (in zijn woorden). Toch is het verrassend goed gelukt met een halfzoete Muscat Moelleux de Raisins Surmuris. 

SurfTurf3

Genieten

We kunnen niet anders zeggen. Wat zijn we blij dat ons eerste event zo’n succes was! Niet in de laatste plaats door het prachtige weer. De gasten hebben genoten. Heerlijk in de zon, met een glas wijn en lekker eten. Leuk gezelschap dat elkaar vooraf nog niet kende. Dat is zo leuk aan lekker samen eten. Het verbindt.

Maar niet alleen zij hebben genoten, wij ook! Met heel veel dank aan de superhulp van Roland in de keuken, de prachtige wijnkeuze van Marthijn van Porte Reffe en het gastheerschap van Bas. Dank heren!

CB-1705-04

We kijken al uit naar het volgende event van Carte Blanche. De ideeën beginnen al te borrelen. Hiervoor gaan we op zoek naar nog meer samenwerkingsverbanden met creatieve- en foodprofessionals. Wij zijn immers conceptdenkers en ontwerpers. Voor het eten en drinken kunnen we nog wel wat enthousiaste professionele input gebruiken. Daarnaast zijn we altijd op zoek naar bijzondere lokaties. 

Voor de komende events volg je ons via onze Facebookpagina. We hopen je graag een keer te mogen ontvangen!

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>