Elke strandtent trekt zijn eigen publiek. Voor elk wat wils. Ben je op zoek naar een ongecompliceerde plek waar het om goed eten gaat, dan is de Kwartel een goede keuze. Deze strandtent, gelegen op het Zuiderstrand, is zo’n plek waar vooral de buurtgenoten graag vertoeven. Merendeel van het volk wat hier dan ook komt is Haags. Men kent deze strandtent en is er aan verknocht. Een aantal jaar geleden brandde de tent kompleet af en buurtgenoten schoten al snel te hulp met donaties en oud meubilair.

Inmiddels is er van de hele brand niets meer te merken. Er staat een ruime tent met groot terras ervoor. En de lokatie is natuurlijk heerlijk vrij. Aan beide kanten geen andere strandtenten. Aan de achterkant alleen duinen. Rust! De strandtent springt er niet direct uit qua hippigheid, maar dat is ook helemaal niet nodig. Misschien dat om die reden juist iedereen zich er wel thuis voelt. Van jong tot oud. Alles loopt er wel rond. Je komt hier niet alleen voor een hapje en drankje in de zon, maar je kan er ook terecht voor de yoga, massage, een salsafeestje op z’n tijd of zelfs een wijnproeverij of een schrijfcursus.

DeKwartel-04

DeKwartel-07

Het terras is voor een groot deel voorzien van tafeltjes met regiseurstoeltjes en aan de rand staan wat houten beachchairs om nog even languit de zon in de zee te zien zakken. De ongecompliceerdheid van buiten zet zich binnen door. Een warme sfeer met houten tafeltjes met als fijne pré een openhaard voor de wat koudere dagen.

Het is die dag dat ik bij de Kwartel ga eten een beetje bewolkt. Geen bikiniweer. Maar dat houdt een echte strandliefhebber niet tegen. Want ongeacht het weer, het is altijd mooi aan zee en soms zelfs iets fijner als het wat rustiger is. Met een vestje aan is het er goed toeven. We nemen plaats in de beachchairs aan het eind van het terras en bestuderen de kleine kaart. Die stelt niet teleur.  Je kan hier prima terecht voor uitgebreide ontbijtjes (waaronder full Englisch) en er is ook een ruime selectie aan lunchgerechten. Allemaal net wat creatiever dan bij de gemiddelde strandtent. Ik wil nog wel eens terug voor de gazpacho van rode biet met gerookte paling of de Venkelsalade met schapenfeta, granaatappel, sumak en dragondressing.

DeKwartel-03

De-Kartel-01

Ook staat er een leuke selectie aan tapas op de kaart en dat nodigt uit voor een klein voorafje. We bestellen dus de Almejas (vongole) met serrano en sherry en wat vers brood met aiolo. Daarbij drinken we een fijne koele fles Rueda Prios Verdejo. Er is een uitgebreide wijnkaart en de bediening kan je daar goed in begeleiden. Je kan zien dat hier veel nadruk op het culinaire ligt. Ook hier is veel aandacht voor mooie producten en duurzaamheid. Er werd me verteld dat de Kwartel ook al heel ver is met duurzaamheidcertificering. Ze nemen het er erg serieus. En terecht als je in zo’n mooi stukje natuur zit, dan word je er steeds aan herinnerd dat we dat ook zo moeten behouden. We genoten van het uitzicht met een goed glas en de erg smakelijke vongole. Goed begin van de avond.

Gastvrij

Wat meteen opvalt is het goede humeur van het personeel. Ze willen het hun gasten echt naar de zin maken en een grapje op z’n tijd geeft meteen een goede sfeer. Er loopt er veel personeel rond. dat geeft ook meer ruimte om aandacht te geven aan gasten. Geen gestress hier dus. We worden geplaatst naast de open haard met de belofte dat deze na zonsondergang wordt aangestoken. Fijn vooruitzicht op zo’n grijze dag. Nog een keer bestuderen we de kaart. Dit keer het volledige menu. We besluiten om alleen een hoofdgerecht te kiezen en misschien nog wat toe. Hier wordt rekening gehouden met de gasten, want er staat zelfs bij de gerechten aangegeven of ze glutenvrij zijn (mocht je bij die 1% ongelukkigen behoren met een glutenallergie). De kaart is ook hier uitgebreid. Misschien wel een beetje te. Wat mij betreft mag deze kleiner en wat meer in één lijn. Nu staan er tussen de mediterane gerechten ook curries. Persoonlijk had ik een keuze gemaakt tussen het één of het ander en dan nog was de kaart zeer uitgebreid. Het geeft mij altijd de twijfel of je dan beide typen gerechten met de beste kwaliteit kan brengen. Maar de kaart laat wel een mooie selectie aan creatieve gerechten zien.

DeKwartel-10

DeKwartel-06

Uit de houtskooloven

We kiezen beiden voor een gerecht dat uit de Josper houtskooloven komt. Mijn tafelgenoot kiest de hele dorade gevuld met knoflook en verse kruiden en limoenmayonaise en ik ga voor de Jamaica jerk pork pittig gemarineerde filet van Livar kloostervarken. Beiden gerechten smaakten prima. Het vlees was goed gemarineerd, niet al te pittig. Wat ik me wel afvraag is of het vlees ook daadwerkelijk heel langzaam op lage temperatuur is voorgegaard zoals je bij Jerk pork doet. De Josper houtsoven is toch vooral een snelle bereiding. Had een beetje het idee dat het vooral de jerk marinade was dat het gerecht z’n naam gaf.  Het mooie van zo’n houtsoven is dat je er heel snel een heel mooi sappig visje in kan bereiden en dat was bij mijn tafelgenoot ook zeker het geval. Aan één kant was de vis ietsjes te hard gegaan, maar het geheel was zeer smakelijk. De groenten erbij waren mooi vers en beetgaar. Uiteraard wat knapperige friet erbij en het maal is compleet.

DeKwartel-08

DeKwartel-09

Mijn tafelgenoot had haar oog al stiekem op de desserts laten vallen. Geen ontkomen aan dus, zeker niet met een chocoholic aan tafel. Zij kiest voor de chocoladetaart met frambozen gelei en mijn keuze gaat uit naar de geconfijte vijgen uit de houtoven met sorbetijs van bloedsinaasappel. Heel fijn dessert. Erg zoet, zoals je van geconfijte vijgen verwacht, maar de bloedsinaasappelsorbet maakt het geheel lekker fris. Met verse gegrilde vijgen zou dit overigens ook erg lekker zijn (even wachten nog op het vijgenseizoen). Tafelgenoot knikte zeer tevreden naar haar chocoladetaart. Nog even werden we bijna verleid door het enthousiaste verhaal van onze bediening over de huisgemaakte dadelmouse, maar er kon gewoon niets meer bij.

Nou ja, een koffie en digestiefje dan nog wel. Daarmee eindigde onze avond. Vrolijk werden we uitgezwaaid met zeker zin om meer van de kaart uit te proberen.

Strandpaviljoen de Kwartel
Zuiderstrand
Strandslag 9
Den Haag

 

 • Locatie - 8/10
  8/10
 • Interieur - 7/10
  7/10
 • Terras - 7/10
  7/10
 • Eten en drinken - 8/10
  8/10
 • Bediening - 8/10
  8/10

Summary

Strandtent met culinaire ambities
Als je naar het strand wilt en het toch ook belangrijk vind om goed te eten, dan is de Kwartel zeker een fijne en gastvrije plek. Er is aandacht voor goede biologische producten en de kaart is net wat creatiever. Toch zijn de gerechten zeker niet pretentieus. De houtskooloven geeft een mooie aanvulling op de menukaart.

7.6/10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>