Voor de nodige inspiratie ging de reis dit keer naar Zwolle. Jonnie en Thérèse Boer organiseerden de tweede editie van ChefsRevolution. De internationale culinaire wereld verzamelde zich in het Spiegeltheater om elkaar te ontmoeten en te horen spreken. Wij pikten de zondag mee. 

Ik hou er van om creatieve mensen te horen vertellen. What makes them tick? om het maar even op z’n engels te zeggen. Leerzaam omdat ik zelf een creatief beroep heb. Ik leer van alle mensen die met inventiviteit en passie hun beroep uitoefenen. Nu is het woord passie natuurlijk een beetje een sleets woord. Passie staat natuurlijk niet gelijk aan hobby beste mensen! Passie is de bereidheid om altijd te blijven leren en je ergens volledig in te storten. Met als voorwaarde dat je weet wie je bent en je jezelf blijft in je werk en wat je drijft.

Aldus spreekt Massimo Bottura***. Verkozen door zijn vakgenoten tot beste chef. Zijn restaurant Osteria Francescana is de nummer 3 op de lijst van The World’s 50 Best Restaurants. Ik begin maar even met de laatste spreker omdat hij precies verwoordde wat mij boeit. Wie zegt dat er geen grote denkers in de keuken staan? Deze man inspireert met zijn vermogen om filosofie, kunst en koken aan elkaar te verbinden. Een pure conceptdenker met een groot gevoel voor de traditie waar hij uit voort komt. Ik werd meegenomen in zijn verhaal. Werd geraakt door de liefde en het respect dat hij toonde voor de traditionele kookkunst van Italiaanse vrouwen en was gefascineerd door de doordachtheid van zijn gerechten (nu wil ik eten in zijn restaurant ;-))

CR02

Moderator Hans Steenbergen spreekt met Massimo Bottura

Zoveel chefs, zoveel visies

Maar voor hem waren er meer inspirerende sprekers. Natuurlijk nam Jonnie Boer de aftrap. Zijn chefs maakten zijn prachtige gerechten met alles wat de natuur in de streek voortbrengt. En intussen vertelde Jonnie. Het werd een ode aan de producenten en boeren waarmee hij werkt. Hierna werden we meegenomen naar het mondaine Hong Kong door Richard Ekkebus**. Hollands glorie in een wereldstad. Mooi contrast! Deze chef laat voor zijn restaurant Amber juist het beste van het beste uit de hele wereld invliegen. In een stad met de meeste miljonairs is niets te gek en wordt er gekookt met blingbling maar wel met stijl.

Uit Berlijn kwam de bijzonder geestige chef Tim Raue**. (Restaurant Tim Raue) Ja, zowaar! Een Duitser met humor! En een fantastisch spreker. Hij kreeg de zaal mee met zijn merendeels Aziatisch geörienteerde kookstijl. Soms had iemand in de zaal het grote voorrecht om iets van wat op het podium werd gemaakt te mogen proeven. Toen een dame op de voorste rij echter weigerde wat haar werd aangeboden reageerde de zaal dus met veel geluid.

Dave Beran uit Chicago bracht vernieuwende ideeën over hoe we een restaurant kunnen ervaren. Eéns in de drie maanden verandert Restaurant Next volledig van concept. Niet alleen van menu, maar daarmee ook het interieur en servies. Er wordt nagedacht over de totale ervaring van het diner. Het theatrale diner. Beran maakt daarom ook slimme filmpjes. Een soort movietrailers om de gasten warm te maken. Mooie inspiratie voor mijn eigen Pop-up diner plannetjes.

Daarnaast introduceerde Beran een ticketsysteem. De gast koopt vooraf een ticket voor het diner. Je kan zelfs season-tickets bestellen voor een heel jaar. Dit geeft het restaurant “buying power” zegt Beran. Je weet vooraf wat er in de pot zit. Zo kan je slim inkopen.

Meer te proeven…

Als je al dat moois op het toneel ziet krijg je ook wel zin om wat te proeven. En dat kon gelukkig op meerdere plekken. Zo ook de boerenmarkt naast het theater. Restaurants presenteerden mooie kleine gerechtjes gemaakt met de producten van de boeren en leveranciers waar de Librije mee werkt. En dit in combinatie met een glas wijn, uitgezocht samen met een wijnhandel die gekoppeld was aan het restaurant. Zo kreeg je bij elk gerechtje meteen informatie over de bijpassende wijn.

CR03

Mooi gerechtje van restaurant De Zwaan met kippenlevermousse en biet

Naast dit alles was er nog het Future Food stage waar vooruitstrevende Nederlandse vakmensen hun visie op de toekomst van de gastronomie gaven. Er waren wijnworkshops en natuurlijk nog de Hill Billy Cooking Contest. Waarin jonge chefs een avontuurlijke culinaire strijd met elkaar aangingen. Veel te genieten dus! En genoeg inspiratie voor twee dagen. Maandag ging het feest gewoon door. Zonder ons, maar natuurlijk met veel profs in het publiek.

Jonnie en Thérèse hebben met dit event een mooi platform gecreëerd voor kennisdeling en creatieve samenwerking voor de culinaire wereld. Met een erepodium voor de goede producenten en boeren. Een mogelijkheid voor de professionals om grote voorbeelden te horen spreken en van nieuwe ontwikkelingen te leren. En intussen ook laagdrempelig en toegankelijk voor het publiek, de eters en de culinaire enthousiasten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>