Het is soms lastig voor te stellen van hoe ver ons eten moet komen. En al dat vervoer, is dat niet ontzettend vervuilend? En hoe het verbouwd wordt? En hoe zit dat dan met vlees en vis? Met die vragen zitten zelfs de welgeïnformeerde foodies van Carte Blanche. Mooi thema dus om daar eens flink de tanden in te zetten en er meteen een nieuwe eet pop-up aan te wijden.

Wat we eten heeft invloed op het milieu. Hoe we het produceren, hoeveel grondoppervlak daarvoor nodig is. Hoeveel water en energie dat kost, hoe we het verpakken en wat het afval en de uitstoot is. We noemen dat de footprint.

Lokaal of van ver?

En dat het best een lastig verhaal is, daar kwamen we gaandeweg wel achter. De afgelopen jaren is het de trend zo lokaal mogelijk te produceren en consumeren en dat kan zeker bijdragen tot een beter milieu, maar lang niet altijd. Zo wordt er in Nederland veel in kassen verbouwd die dag en nacht de gewassen warm stoken en verlichten. Denk aan bramen, blauwe bessen en aardbeien die buiten het seizoen in de supermarkt liggen.

Grappig genoeg hebben producten die van heel ver komen soms juist een hele lage footprint. Zo zijn bananen die helemaal uit Costa Rica helemaal niet zo slecht. Ze groeien namelijk op het land in het juiste klimaat en ze worden in grote containers vervoerd per schip. Wat veel milieuvriendelijker is. Let er dan wel een beetje op dat het mensvriendelijk geproduceerd is. Fairtrade dus.

CB3-footprints-illustraties

De graphics van deze CB illustreren of de footprint van de producten meevalt of juist zwaar is.

Biologisch is toch beter? Of….

Het is als bewuste consument nog lastig keuzes maken, want als je denkt dat biologisch per definitie beter is voor het milieu dan is dat ook weer niet altijd het geval. Het produceren van biologisch vlees bijvoorbeeld, kan belastender zijn dan vlees uit de bio-industrie. Omdat de dieren meer ruimte nodig hebben. Het is dan de overweging: kies ik voor dierenwelzijn of milieu.

Vlees en dierlijke producten (dus ja, ook eieren en kaas) zijn het meest belastend. Het kost namelijk plantaardig voedsel om een dier te voeden. Voor 1 kg vlees heb je wel zo’n 5 kg plantaardig voedsel nodig. Dat kost ook veel water. En dat wordt in de toekomst een probleem. Het zou dus zomaar kunnen dat we dan geen of nog maar heel weinig vlees kunnen eten. Om die reden zijn er al veel initiatieven voor smakelijke vleesvervangers en zijn straks hamburgers van insecten of zeewier een heel gewoon onderdeel van ons eetpatroon.

Hoe we dan wel zinvol boodschappen kunnen doen? Eten wat in het seizoen is, is sowieso een goede keuze. En natuurlijk veel lekkerder. Iets minder vlees en vis helpt zeker. Als iedereen één of twee dagen geen vlees zou eten, wat zou dat veel schelen! En je een beetje in het onderwerp verdiepen. Zodat als je in de supermarkt ziet dat die sperzieboontjes uit Egypte komen, je vrij zeker weet dat ze met het vliegtuig zijn ingevlogen (beter niet in je mandje dus). Handige website om je wat richting te geven is de website van MilieuCentraal. Daar staat ook een seizoenskalender voor groente en fruit.

CB3-19B

CB3-35

CB3-34

CB3-13B

CB3-29B

CB3-10B

CB3-12B

Wandelen, verzamelen, picknicken

Tijdens Footprints, walk & picknick wilden we het voor onze gasten voelbaar maken dat sommige dingen die we eten meer energie kosten en een diepere indruk achterlaten op het milieu.

Tijdens een wandeling van 3 km door de mooie Haagse duinen en over het strand, verzamelden onze gasten hun eigen picknick bij elkaar. En hoe verder ze liepen hoe zwaarder de indruk was die de ingrediënten op het milieu hebben. Zo laten we zien dat je best wat meer moeite mag doen voor bepaalde producten of wat dieper in de portemonaie mag tasten. 

CB3-23B

CB3-15

CB3-7B

CB3-5B

CB3-3B

CB3-1B

CB3-4B

En we hadden een prachtige dag! Toen de gasten arriveerden klaarde het miezerige weer op zodat ze de wandeling helemaal droog kon maken.

De gasten trokken van stempelpost naar stempelpost. Aten vast een hapje op de route en verzamelden meer lekkers in de papieren tasjes.

Voor de kleine speurneuzen was er een speurtocht uitgezet. Met spannende doosjes met opdrachten. Zo weten de meeste kleine gasten nu hoe een sprinkhaan smaakt. :-)

Aangekomen op de idyllische picknickplek in de duinen scheen zelfs de zon en kon iedereen na een mooie wandeling verdiend genieten van een picknick met fijne wijnen van Porte Reffe en het Haagse bier van Kompaan. Toe nog een dessertje van meringues met lyches, ter plekke gemaakt. En zo kon iedereen voldaan en een beetje meer bewust huiswaarts.

Voor het hele fotoalbum. Ga naar onze Facebookpagina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>